Saturday, December 31, 2011

al kisah balik kampung



assalamualaikum




hari tu balik kampung sebab ada kenduri . tapi balik kejap je , pergi hari nie , esok dah balik . takpe laa  janji dapat jumpa atok , nenek dengan cousin . after balik kenduri tu pergi kampung lagi satu . jarang balik kampung nie . selalu balik time musim buah je . sebab atok nak kutip buah . masa balik hari tu pon banyak jugak buah . aku pon bantai durian banyak banyak . kalau kat shah alam nie tak dapat laa nak cari durian kampung . ada tu ada , tapi tak pernah beli pon . better makan hasil kita sendiri , i mean atok punya . baru puas . ada jugak buah lain macam pisang , cempedak , rambutan , manggis , nanas and apa lagi entah . tapi gua tak layan laa . durian je gua layan , haha .



then , after dah kenyang perut budak budak nie ajak mandi sungai . act bukan budak je laa . kakak , mama and makcik aku pon join sekali . aku just duduk tepi tengok dorang nie mandi je laa . bukan taknak mandi , tapi aku bawak baju cukup cukup je . mama tak bagi bawak banyak beg sebab nanti nak balik puchong confirm bonet kereta penuh dengan makanan . nenek aku nie bukan boleh , selagi ada makanan kat kampung tu , semua dia nak bagi suruh bawak balik . that's why laa kalau duduk kampung badan aku naik mendadak . asyik makan je kat sana . banyak sangat makanan sampai tak termakan kadang kadang tu .


 lepas kenduri atok belanja ais krim , hehe .

 air cetek je pon , riuh nye yang lebih .

 aksi perenang dari perak .

 tengok laa budak budak nie .























dengan baju kurung pon aku bantai pergi sungai .



otw balik puchong kereta dah berat . berat dengan buah yang banyak giler kat dalam bonet , ditambah lagi dengan berat badan masing masing yang dah melantak durian entah berapa biji . sampai bila naik bumper pon kereta tersagat *betul ke ayat nie ? nampak tak berat tu . bila balik shah alam , satu guni buah aku bawak balik . haa , amekaw !



p/s : next week exam weyh , nebes nebes .


Monday, December 26, 2011

kenapa mesti kuning ?



hye dan assalamualaikum uollsss .



hari tu ada perjumpaan mentor mentee . kat kolej aku setiap hari jumaat selalunya dorang ada kan meeting bersama mentor nie . and hari jumaat nie jugak laa yang selalu buat aku malas bangon pagi . sebab meetingnya pukul sembilan pagi . aku hari jumaat nie pulak ada kelas petang je . pagi takdok ehh . tu yang rasa bole tido sampai tengah hari , haha . yelah hari lain kelas penuh je . penat kau tahu ? tak kesah laa . dah nama pon student kan . nak buat apa lagi selain belajar . tak gitu ?



oke , nak dijadikan cerita . jumaat lepas kolej aku ada buat senam aerobik , time pagi pagi tu laa . lepas tu mentee kepada mentor iaitu kami kami nie kena pakai baju ikot warna tema pulak . then mentor aku pon mengisyhtihar (macam salah ejaan je) dengan lantang dan bangganya . ' hari jumaat mentee saya kena pakai baju warna kuning ' . dush ! aku terus tunduk . haiyo , kenapa warna kuning ? aku tak suka laa . lepas tu aku terus mengadu plus membebel dekat hajar . and pening taktau nak cari baju kuning kat mana . kalau nak beli memang tak laa . kalau warna purple sanggup laa aku beli . last last pinjam kat babe amira je .



tapi aku excited sebenarnya nak aerobik nie . seronok kot , aku memang suka aktiviti beramai ramai nie . meriah laa sikit . malam tu aku dah siap iron baju semua . selalu pagi nak kuar tu aku baru iron . tapi excited punya pasal siapkan awal awal laa . lepas tu tidur . nasib baik tak mengigau macam dulu . kang aku pi bangon mandi pukul dua belas tengah malam pulak , haha . kelakar pulak kalau ingat balik . tapi pagi tu relax je bangon pukul tujuh setengah . daftar pukul lapan pagi katanya . berguna jugak aku iron baju malam tu . kalau tak dah confirm laa aku kelam kabut . jom tengok gambar gambar yang tergempak lagi sensasi pada masa kini , hehehe .



thanks babe amira , pinjamkan baju kuning kau .

 majoriti pakai baju malaysia kan . 


 geng geng yang terlebih sudah .























cuba cari dimana mentor saya ? haha



p/s : best aerobik ramai ramai , kalau tiap tiap minggu buat bole kurus aku :P


Sunday, December 25, 2011

wee , saya budak baik



assalamualaikum




aku rasa dah lama betol mata aku nie pakai lens . takot jugak nanti effect apa apa pulak . sekarang may be tak nampak . takot dah tua nanti entah macam mana laa mata aku . encik eym pon bising jugak . dye kata sampai bila nak pakai lens . aku pon taktau laa . rasa macam dah tak bole hidup tanpa lens laa . hari tu aku ada buat spec baru . before nie ada jugak spec , tapi yang lama punya , aku pakai kat rumah je . time tengok tibi . and power pon yang lama laa . yang baru nie power lagi tinggi dari yang dulu . dan spec baru nie pon dah siap . nak tengok tak macam mana rupa dye ? dengan ini saya mempersembahkan *bunyi dram

































tadaa ! ini laa kieka yang baru . dah kena belajar pakai spec . nampak macam nerd giler kot . hari tu aku pakai pergi kelas budak budak kelas aku bole bantai panggil aku nenek laa . how could you classmate , sobsob . ada yang kata tak sesuai laa , itu ini bla bla bla . tak kesah laa . aku pakai time kitchen je kot . yelah , macam bahaya je pakai lens time masak tu . better pakai spec kot . mata aku pon macam dah tak bole pakai lens lama lama , nanti jadi merah . so sekarang pakai kejap kejap je . lepas tu pakai spec .


p/s : mama kata saya nampak matured pakai spec nie :)

Sunday, December 18, 2011

makin parah aku nie



assalamualaikum




weyh korang . nak tanya sikit . korang ada masalah rabun tak ? haiyo , aku tengah bermasalah nie . hari tu aku pergi cek mata nak buat spec mata . sebab masuk kitchen tak bole pakai lens laa . tak tahan panas aku . so aku nak buat spec . then hari tu cek mata , tengok tengok power aku dah naik mendadak . dari 3.50 kepada 4.50 . banyak tu . takot pulak aku . lepas tu akak tu cakap suruh aku minum air carrot tiga kali seminggu untuk reduce kan power aku nie . *nasib baik air carrot nie favorite aku . sebab dia kata dah teruk . and act power 6.00 lebih kot . ohh tidak *hantuk kepala kat dinding . dia cakap jangan pakai lens selalu . hurm sedih nie . aku tak suka pakai spec laa . lepas tu korang nak tau tak , encik eym bising bising tak bagi aku pakai lens . membebel bla bla bla *tengah bisik kat telinga korang , nanti dia dengar aku pulak .



p/s : saja nak mengadu dekat belog cinta hati ku ini . lepas nie kena banyak makan carrot *persis arnab :)


Friday, December 16, 2011

best giler bila dapat bercuti setahun sekali ( part 2 )



assalamualaikum




hye kawan kawan , hari nie kita nak buat apa ? oke , hari nie kan i nak sambung cerita part 2 punya . nebes tak nebes tak ? urmm , nak start dari mana ye . oke , nak cerita pasal makan . sepanjang kat sana , aku rasa kiteorang banyak makan makanan fast food je kot . mula mula makan nasi laa , then makan pizza hut , lepas tu mac donald dan seterusnya semua fast food . so sepanjang kat sana aku rasa macam tak sihat betul lah . perut pun makin maju tapi oke laa dari tak makan kan . 



macam apa yang korang semua tengok aku pakai boots kan pergi genting tu . yeah , saja nak pakai boots tu sebab dah lama tak pakai . pernah pakai sekali je time beli dulu . lepas tu tak pakai dah . lagi satu sebab aku tau kat sana nanti mesti banyak berjalan , so takkan aku nak pakai heels pulak . memang terkehel laa kaki aku kan . and dengan adanya boots aku nie , aku bebas giler laa berjalan . tak sakit kaki pon . sebab kasut nie memang selesa . sepanjang dua hari kiteorang berjalan tu , aku tak rasa penat pun . *time tu kiteorang overnight sebab hotel semua dah penuh . padahal orang lain semua dah pancit kot . asyik ajak duduk je . see , tak sia sia aku beli kau wahai boots , dah laa comel , hehe 




masa first day tu kiteorang tak main semua game pon . sebab tak sempat kot . so ingat tag tu bole pakai sampai esoknya . tengok tengok kena beli tiket baru untuk hari lain , so agak frustated laa sebab baru main sikit je , tak sempat nak main game superman , taktau laa nama apa . tapi kiteorang panggil game superman sebab dye kena terbaring macam superman tu . tapi dye tak laa suruh pakai spender kat luar macam superman tu . tapi yang tu aku rasa macam adventure giler kot . aku memang suka benda benda yang mencabar fizikal dan mental aku nie . walaupun aku tau aku tak berani tapi aku still nak main . that time baru laa kita bole rasa macam mana perasaan orang yang main tu kan .



haa , benda nie laa . kan macam superman tu .



then malamnya bermula sesi pengembaraan bersama dora the explorer , hekhek . kiteorang merayau sini sana tak tentu hala . tapi best jugak sebab time tu tak ramai sangat orang , lepas tu jalan pagi pagi tu rasa macam fresh je walaupun pada hakikatnya mata masing masing dah kuyu habis . duduk mana mana je boleh lelap . ada laa jugak kiteorang terlelap kat mac donald , haha . tapi kejap kejap laa . lepas tu sambung jalan lagi , habis semua kiteorang pusing , dengan sejuk yang tak ingat tu plus hujan renyai renyai . siryes sejuk bebenor . sampai merah merah hidong aku . bila cakap je , keluar asap dari mulut . tu yang rasa macam kat london .




ehh , lupa pulak . yang tak bole bla nya kat sana , kiteorang sempat tengok wayang weyh . cerita petaling street worrior . budak budak nie laa yang ajak tengok . katanya best , lebih baik tengok wayang dari merayau tak tentu pasal . at least bole rehatkan kaki sikit kat situ . kiteorang ambik tiket pukul 1.15 pagi . woah , nie wayang yang paling lambat aku pernah tengok . before nie paling koman pun pukul 9 malam then habis pukul 11 . masa masuk tu , seperti biasa laa bila tengok cerita cina majoriti nya memang cina laa yang tengok . kiteorang je kot satu satu nya orang melayu yang layan citer nie . tapi best jugak laa , kelakar sebab ada pelakon india dan melayu kita yang berlakon . nama dye taktau , haha .




hari keduanya , kiteorang pergi jalan jalan jugak sambil cari ole-ole untuk family and kawan kawan . tapi yang tak bestnya tak dapat masuk kat outdoor tu laa . sebab kat situ lagi banyak ole-ole yang comel and banyak choice . nak buat macam mana kan , dah tak ada rezeki . kiteorang beli je laa apa yang dirasakan comel dan bole dibuat gifts . tu pun dah last minit pergi shopping , asyik jalan je sampai lupa nak beli benda tu semua . nasib baik laa sempat , tapi tak puas laa , ishh ! and sorry jugak pada kawan kawan aku yang tak dapat gift dari aku , may be tak sempat atau dah pokai , haha . dah malas nak cerita panjang panjang , korang usha je laa gambar gambar nie :)


 tengah tunggu turn nak naik solero



























hadoi muka aku , haha 


pukul 12.50 , nak tengok wayang *mata macam puntianak harum sundal malam 





m&m kegemaran encik eym 



























baju dorang sama weyh , jeles aku 























boikot , dah nak balik pon tak bukak tag tu lagi





dah nak balik pon 


byebye :)



p/s : thanks for reading , teruskan menyokong blog sikenitkieka.blogspot.com :)


Wednesday, December 14, 2011

best giler bila dapat bercuti setahun sekali ( part 1 )




assalamualaikum




wahai rakyat malaysia , dengan ini beta ingin mengisytiharkan bahawasanya beta telah pergi bercuti di LONDON *oke fine , aku tipu . tak laa tak laa . sebenarnya i pergi GENTING HIGHLAND je pun , haha saja nak gebang lebih . well , u know me kan ? aku pergi bercuti minggu lepas selama dua hari satu malam bersama tiga orang kawan ku yang comellsss iaitu encik eym , babe amira and amir . dah lama benor kiteorang plan menatang nie . dari bulan sembilan kot . lepas tu asyik postpone je . ingat kan dah tak jadi , so buat bodoh je and finally jadi jugak . macam tak percaya je kiteorang pi holiday bersama sama kan .




act kiteorang baru plan betul betul minggu lepas , tapi plan pon macam tak ada perasaan , sebab time tu masing masing busy dengan keje laa , study laa . so banyak plan dalam fon je . then hari jumaat kaum lelaki pergi beli tiket bas . yess , kiteorang pergi naik bas je . sebab fikir keselamatan , penjimatan dah keseronokan yang bakal kiteorang semua hadapi . malam jumaat tu terus pergi shopping kat uptown *tak mampu nak beli mahal mahal . habis shopping terus balik rumah , lepas tu tengok jam dah pukul dua . kemas barang semua habis pukul tiga then terus tidur .  yaww , pukul 5 nak kena siap dah . gerak pukul enam pagi . awal giler gerak kan . sebab kiteorang gerak dari shah alam , tak balik puchong . dengan nak naik ktm nya lagi , so buat persediaan awal dengan bergerak seawal mungkin . yeah , keputusan yang tepat .




pukul lima bangon dengan penuh semangat waja terus mandi , siap siap , mekap sikit , lilit lilit shawl jap then terus bla . driver dah sedia menunggu untuk bergerak ke batu tiga . sampai kat ktm pukul enam setengah kot . then ktm sampai dalam pukul tujuh lebih kalau tak silap . kiteorang sampai kl sentral pukul tujuh setengah and terus pergi sarapan . sempat laa jalan jap sementara tunggu bas , bas kiteorang pukul lapan setengah . excited giler laa laa time tu , aku lagi laa excited lebih , macam tak percaya je plan menjadi . tu laa yang bestnya plan macam nie , tak payah nak plan semangat sangat , nanti apa pun takde . plan ala kadar je , mesti jadi , selalu macam tu laa .




naik je bas , lagi excited kot . senyum je kan . walaupun time tu semua mengantuk act , tapi excited punya pasal , mengantok semua tolak tepi . janji dapat pergi holiday kat genting highland . sebenarnya aku baru first time pergi tempat nie . sadis sungguh , selama lapan belas tahun aku hidup dan ini lah kali pertama aku menjejakkan kaki kat genting * sila ketawa tanda mengejek . sebab tu laa aku punya excited tu terover dos . oke , sambung balik . kiteorang sampai sana pukul sembilan setengah , sejam je pun naik bas . then naik cabel car * nie pun fiest time jugak . haha , kesian aku . bila sampai je kat atas , aku pon macam ' wow , akhirnya aku berada di genting *perasaan seolah olah berada di london . dengan kabus yang tebal , sejuk nya . dan macam mana aku bole lupa bawak jaket , aku pun tak tau , nasib baik lemak lemak tepu di perut dan pehaku dapat mengatasi kesejukan kat sana . kebal tak lemak aku ?




best giler laa aku rasa buat orang yang batak macam aku nie , yelah baru first time kan . korang kena faham perasaan aku yang rasa macam nak menjerit sambil lompat lompat dan berkata ' bestnya genting highland , next time nak datang lagi laa ' . tanpa membuang masa sesi photography pun bermula sebagai bahan bukti yang kiteorang pergi holiday . game pertama yang kiteorang main ialah yang kapal ayun ayun tu . entah apa laa nama dye . aku tak notice pulak . yang aku tau aku nak main semua . hohoho , tamak bukan ? macam berani sangat je nak main semua . memang aku takut sebenarnya , tapi aku nak main jugak . haa , nampak tak permainan dye . tapi satu game nie memang tak bole bla betul . aku dengan eksennya ajak encik eym and babe amira naik solero ke hape nama nya . * seperti biasa kau memnag takkan amik tau nama nama menatang nie . game yang naik atas pastu dye turun bawah dalam beberapa saat je tu . tau kan kan ? 



nie laa yang dimaksudkan .


time tu aku poyoronos ajak encik eym naik benda nie sebab dye macam takut je . baru main sikit dah pening pening , tujuan aku saja laa nak dajal dye kan . setelah beratur panjang sampai laa turn kiteorang . aku pulak yang cuak , macam takut je . aku pun ambik tempat dengan muka selamber radak .  then bila menatang nie naik aku tanpa sedar telah menyebut 'ohmygod ohmygod ohmygod ' entah berapa kali . lepas tu dah sampai atas aku ingat bole tak sedar , ingat tak sampai lagi . lepas tu time dye turun tu , ya allah . rasa macam nak gugur jantung . rasa macam terjun dari bangunan laa . sebab kita terapung kan , tak rasa duduk pun . muka aku tak payah cakap laa . macam nak menangis je . yang pelik nya semua orang jerit . aku je diam . haha , rasa tak pelik tu . yeah , aku memang pelik sikit . orang kalau takut menjerit . aku lain , kalau takut aku tak bole jerit . aku diam je macam orang tak ada perasaan .


before gerak * aww , comelnya stokin aku 


marilah berdoa sebelum makan :)
























tujuh setengah pagi















































mereka :)















































genting highland


muka mintak simpati




muka pujuk laki balik

tak bole excited lagi ke ?



sepuluh pagi 

tunggu turn nak main buai laju laju 

walaupun takut , kita senyum je haha

jaket tu sumpah busuk !



p/s : tunggu part 2 yea , penat upload gambar banyak banyak . naik berpinar mata aku .

Thursday, December 8, 2011

ombak rindu yang begitu berpengaruh



assalamualaikum




hye kawan kawan ! dah tengok movie ombak rindu serindu rindunya ? i mean ombak rindu , hehe . mesti ramai yang dah tengok kan ? saya pon dah tengok , wee . aku rasa cerita nie sangat berpengaruh kepada rakyat malaysia sekarang . pergi sini ombak rindu pergi sana ombak rindu . semua orang dok cerita pasal ombak rindu . bukan senang nak tengok cerita melayu kita nak meletup cenggini ye dok ? so , memang hebat laa cerita nie sehingga membuatkan aku menempuh pelbagai dugaan semata mata nak tengok ombak rindu nie je . apa dia adik adik ? ombak rindu , yesss !




masa first day cerita nie keluar wayang aku dah berkobar kobar nak tengok . tapi tak dapat pergi time tu . so aku pergi time hari kedua or ketiga kot . aku pergi mid valley dengan encik eym serta kawan kawannya . aku dah semangat habis , sanggup meredah jam di tengah bandar sebab bak tengok cerita nie . ambik masa dalam satu jam jugak laa dari shah alam . sampai je mid valley terus serbu wayang dengan semangat berkobar kobar . tapi malangnya tiket habis dijual . sold out kau tahu ? lepas tu aku mula laa frustated kan . nak buat macam mana kan . redha je laa . lepas tu balik macam tu je . bersusah payah redah jam nie , sampai lenguh kaki aku walaupun bukan aku yang drive , hahahaha .




hari berikutnya , tetap tak putus asa nie . aku pi pulak dengan encik eym , babe amira dan amir . kiteorang pergi mid valley lagi sekali . kali nie lagi penat rasanya sebab kiteorang naik ktm . korang kan tau ktm nie tersangat laa laju sampai aku rasa nak tercirit menunggu kau . takpe laa . demi ombak rindu , sanggup ku redah jua , ecehh . perjalanan dari shah alam ke mid valley mengambil masa lebih kurang 3 jam . kejap je kan ? sampai mid terus serbu wayang . yesss , tiket sold out jugak . bahagia betul aku . tapi semangat tu still ada , so kiteorang pi cari kat the garden pulak . memang tak ada laa kan . it's okay , usaha tangga kejayaan katanya *tangan di dada , mata ke atas .



lepas tu dah taktau nak pi mana . then kiteorang pi mengisi perut yang dari pagi tak makan lagi . lapar giler doe . seterusnya , kami membuat keputusan untuk berpatah balik ke shah alam . dari mid pergi kl sentral pergi batu tiga ambik cab dan menuju ke jusco bukit raja pulak . sabar je laa . macam macam dugaan . memang aku berusaha keras nie . time tu hujan pulak . redah lagi . dengan pakcik pakcik teksi yang buat perangai , sesuka hati menge-pau student seperti kami . rasa macam nak cungkil lubang idong dye . amekaw ! setelah sampai nya kami di jusco bukit raja , dan akhirnya kini pasti * sila nyanyi lagu anita sarawak . finally ada jugak tiket . rasa nak sujud syukur , haha . tiket pukul 10.30 , jadi kami bersiar siar dulu dengan senang hati :)




ombak rindu yang digila gila kan .


jangan panggil saya encik , panggil je saya abang . walaweh , sweet giler laa kau .


cantik dress up dye , especially baju tu .


kau ada ? haha


ending yang best :)



kesimpulannya , cerita nie best sesangat laa . ada sweet , ada sedih , ada jahat and macam macam lagi . tapi bab sweet tu , memang sweet sangat laa . encik eym sempat berpesan , jangan nak berangan laa katanya . tau tau je budak nie . habis angan angan aku . tapi sedih laa , sampai mengalir ngalir air mata encik eym *betul laa kot . tak tahan tengok aaron aziz nangis . sangat berpuas hati sebab akhirnya dapat jugak tengok ombak rindu , walaupun sit kiteorang punya laa depan . duduk barisan kedua tu . mendongak laa kiteorang tengok , lenguh jugak laa kaki , pinggang , leher serta bon aku , haha . dan hasilnya kiteorang sampai rumah pukul 2 pagi . penat sangat lepas jalan seharian .



Tuesday, December 6, 2011

purple yang cantik menarik tertarik



assalamualaikum



weyh korang , baca balik title aku nie . haa , macam semangat lebih je kan . yea , seperti yang korang tau , aku nie memang fanatik dengan colour purple . aku minat colour nie sejak sekolah rendah lagi . bukan colour nie je laa . aku minat jugak colour pink and kadang kadang coklat . bergantung pada sesuatu barang tu laa . tapi fanatik habis kat warna purple tak dapat dibendung lagi . aku pun tak tau kenapa . kalau bole semua barang aku nak warna purple . dulu aku pernah buat jugak masa form 3 . barang sekolah aku semua nak purple je . dari beg sekolah , pencil box , botol air , jam , purse dan banyak lagi laa . time tu memang giler habis nak pakai semua purple .




now , aku nak tunjuk kat korang benda benda yang berwarna purple . ohh , sungguh comel dan rasa rompak barang barang nie di kedai yang berhampiran . ehh lupa nak bagi tau perangai aku yang pelik sikit nie . aku kan kalau nampak je orang ada barang yang berwarna purple aku mesti rasa nak marah walaupun orang tu aku tak kenal . seolah olah ada je syaiton yang mengapi api aku time nie . yang salu bising kat aku time perangai aku nie datang adalah kakak aku . aku rapat ngan dye , and banyak benda jugak laa aku cerita ngan dye . almost everything rasanya . lepas tu dye mesti cakap , biar laa dorang suka colour purple , kau ingat warna purple tu kau punya ke ? sekali kena sound setepek *rasa macam kepala otak aku ditumbuk tumbuk tanpa belas kasihan . lepas tu baru boleh berfikir secara normal . betul laa tu kan .




ohh , laptop idaman . bilakah aku dapat memilikimu ?




OMG , duadua colour favorite . tapi purple lagi cantik :)


alahai kasut , kenapa kau cantik sangat ?


wow , sumpah lawa giler .


yeah , purple domo . tapi kenapa bulu awak macam biri biri ? *konpius


Friday, December 2, 2011

Belajar main roller blade



hye dan assalamualaikum semua .



korang pandai main roller blade tak ? aku rasa mesti laa pandai kan ? aku yang terkial kial lagi . yess , aku ta pandai main langsung oke . first time masa aku try dulu masa aku darjah enam kot . time tu seronok tengok orang main , so aku pun nak mencuba laa . then aku pun try pakai and confident habis yang aku bole main dengan baik . sekali frustated menonggeng tertonggeng  sebab nak berdiri pun aku tak lepas . huh , buat malu kaum . lepas tu aku terus mengangkat bendera putih sebagai tanda mengalah . lepas pada tu aku confident lagi , tapi kali nie aku confident yang aku tak bole main roller blade , haha .



tapi entah kenapa sejak beberapa hari yang lalu *tak boleh skema lagi ke ayat ? aku rasa macam teringin sangat nak belajar main menatang nie . mungkin sebab encik eym ajak aku main ice skating kot . dye paksa aku oke . katanya kat sana nanti bole belajar . silap silap kau yang belajar gelakkan aku dua puluh empat jam . tak ke malu aku dikhalayak ramai nanti . tapi dulu aku pernah je gelakkan orang yang baru belajar main ice skating nie *rasa bersalah pulak . biasa laa kalau orang baru belajar mesti akan main kat tepi tepi je . satu hari tu aku tengok ada orang arab kot baru belajar main . dye ada tiga beradik . so dorang nie always bersama sama main kat tepi je . lepas tu aku tengok dorang dah mula berpisah . yang adik dye try laa main kat tengah , lepas tu dye tak berani kot . then dye terus berlari ke tepi semata mata nak capai tiang kat situ . korang bayangkan , dye lari macam orang tengah joging dengan kasut yang macam tu . sumpah kelakar giler . aku time tu gelak tak ingat laa . sampai orang sebelah aku dok usha je . haha , padahal aku lagi tak pandai main :P




oke , sebab aku takut nanti kena paksa main ice skating , so aku buat keputusan nak belajar main roller blade dulu . sebab aku rasa konsep dye sama je kan . cuma ice skating kita meluncur di atas ice . then hari tu encik eym ajak pergi taman bukit jalil untuk main blade . aku semangat giler ahh kan . sebab dah plan lama act . baru hari tu jadi pergi . bangon tidur je aku terus siap siap . cepat pulak aku siap masa tu . selalu encik eym sampai pun aku tak siap siap lagi . haa , nampak tak aku punya semangat tu ? 



sampai sana aku tengok ramai laa jugak orang sebab time tu public holiday , dulu pergi orang tak ramai sangat . beruk banyak laa . time tu aku suruh encik eym yang main dulu sebab ramai orang . malu laa aku . dah laa baru nak belajar , kang jatuh tak ramai laa pulak tengok aku kan . then encik eym main laa dulu . dye ajar aku itu ini dan bla bla bla . dye punya laa berlagak , turun bukit tak nak aku tolong nie . mula mula oke laa , sampai je bawah tak tau nak brek . lepas tu jatuh tergolek atas jalan . nie lagi malu , haha . orang yang ada kat situ terpinga pinga tengok dye . nasib baik bukan aku yang jadi macam tu , bole patah pinggang ohhh .



finally kitaorang pilih nak main blade kat bawah , sebab kat taman tu ramai sangat orang dan banyak bukit . so agak bahaya untuk beginner macam aku . dah siap pakai kasut , aku ingat aku still tak bole berdiri macam dulu . tapi kali nie lain , aku dah bole berdiri . OMG *sambil kipas kipas muka . padahal baru bole berdiri tu . then try laa nak jalan jalan pulak . haa , tang nie susah sikit . berapa kali aku jatuh . tapi tak putus asa nie . semangat kan ? try laa berkali kali , jatuh pun berkali kali laa jugak . aku rasa penat jugak laa main benda nie . even tak gerak sangat pun . dye punya berpeluh tu macam lari pecut 500 meter . tu dye , lenjun jugak laa aku . dan lepas tu aku balik dengan cenderahati lebam lebam di lutut . yeah , cubaan yang berani kieka .



untuk meraikan pembelajaran aku masa tu *sebab dah bole main sikit sikit . kitaorang pi laa makan aiskrim nak hilangkan penat tu sikit . hee , aku kena banyak berlatih nie . nanti bole pi main ice skating pulak . tapi aku takut aku pulak yang kena gelak macam aku gelakkan budak hari tu . hahaha , mintak dijauhkan laa *baru kau tau rasa ye . best tengok orang main ice skating . selalu aku tengok dari atas je . macam macam orang aku pernah tengok . tapi aku tengok yang tak tau main pun sekejap je dye belajar , lepas tu dah pandai main . tak ada laa pro sangat , tapi bole laa bergerak jugak kan .

























sifu saya .























cubaan pertama .




cubaab demi cubaan .










mereka ikut bersama .

























mari meraikannya bersama saya :)


p/s : alamak , tak siap lagi nak pi kelas . byebye .


Wednesday, November 30, 2011

Puss in boots yang syok habis



assalamualaikum and hye readers :)




minggu lepas cousin aku datang rumah dengan datuk dan nenek aku . then nak tinggalkan cousin aku kat sini . menghabiskan cuti panjang dye kat rumah aku kot . dye baru habis UPSR , baru laa jugak kan . so congrats to him . nama budak nie afiq , and aku rasa dalam banyak banyak cousin dye paling rapat dengan aku kot . apa apa rahsia selalu dye cerita kat aku . aku pon banyak bercerita dengan dye jugak . yang bestnya budak nie , badan dye kecik macam lidi je , tapi otak dye brilliant oke . pandai budak nie , lagi satu kalau dye cakap tu , mak aii rasa macam cakap dengan orang dewasa laa bhai . fikiran dye matang walaupun umur dye baru dua belas tahun . and tak lupa jugak , kalau aku balik kampung dye selalu ajak aku pi makan KFC *aku sorang je tau , sneak out laa . and dye jugak yang selalu belanja aku , hahaha . nie aku aku suka . budak nie kaya woooo . sentiasa murah rezeki , ada je orang nak hulur duit kat dye .



hari tu aku ajak dye keluar , saja bawak jalan . mesti dye boring duduk rumah je . aku nie lesen P tak dapat lagi , kalau tak dah lama aku bawak dye jalan sini sana . tapi tak kot . well , you know me . aku mana ingat jalan jalan nie , apatah lagi nak ambik tau kan . memang tak laa derr . tapi aku ada impian jugak sebenarnya nak bawak family aku jalan jalan . time tu mak aku tak payah drive , duduk relax buat taik mata je . celik je dah sampai . tapi tu laa masalahnya . nak test JPJ pon aku tak ingat jalan . walaupun aku rasa aku dah lalu jalan tu dekat sepuluh kali kot . macam mana tu ? 



oke , back to the story . melalot dah nie . aku bawak dye jalan kat mall sambil cari birthday present untuk kakak aku hari tu . mula mula pi makan dulu . budak nie makan time breakfast je . padahal time kiteorang keluar tu dah pukul enam petang kot . tapi dye buat muka dono je . tak lapar ke kau ? dye nie memang susah sikit nak makan . sebab tu badan cekeding . dah abis makan dye ajak aku tengok wayang cerita puss in boot . mula mula aku dengar , aku tak tau pon cerita apa . sebab aku dah jarang tengok tb , paper lagi laa aku tak baca . beriya benor dye nak tengok . lepas tu dye cakap ' jom laa kak , afiq belanja ' . yess ! nampak tak keakraban kami *buat muka comel sambil jelir lidah . cerita nie 3D so agak mahal . aku tambah laa sikit duit .




masa kiteorang tengok pun memang full laa . ramai betul orang . kiteorang amik sit yang kat tepi je . sebab kat tengah full . tak kesah laa kan , janji dapat tengok jugak . nie first time aku tengok wayang 3D ohh , before nie ada laa cerita senario yang kat tb tu . ingat tak , yang zaman zaman tok kadok tu . time tu aku kecik lagi laa . nie tengok kat wayang rasa real giler laa . macam dye keluar dari screen tau . real laa kan . korang faham tak aku cerita nie ? cerita dye pasal diorang percaya dengan kacang ajaib . kacang yang bila kita tanam dye akan tumbuh sampai setinggi langit tu . macam cerita dongeng jack dan kacang ajaib kot , kalau tak silap . so dorang berebut rebut nak kan kacang tu sebab dekat atas langit tu akan ada telur emas . kalau dapat sebijik pun dah bole kaya raya . and lepas tu ada laa macam macam konflik , kawan makan kawan , kasih antara ibu dengan anak , cintan cintun and macam macam lagi . aku dengar cerita nie gabungan pengarah daripada cerita shrek dengan kung fu panda . apa apa pun , puas hati laa tengok cerita nie . best !





yeah , ini laa yang dimaksudkan .



amboi , muka kau . tak bole kerek lagi ke ?


kucing pon bercinta tau .


ngan dak afiq . time raya nie .


Tuesday, November 29, 2011

Happy birthday to my lovely sister .


happy birthday to you ,
happy birthday to you , 
happy birthday to kakak ,
happy birthday to you !



allah selamatkan kamu , 
allah selamatkan kamu ,
allah selamatkan kakak ku sayang , 
allah selamatkan kamu !



poom poom poom ! *percikan bunga api . haha . hye , today birthday kakak saya yang pemalas ,   toing ! *kena ketuk kepala . semalam aku ngan cousin pi menjelajah seluruh dunia *tipu .  mencari hadiah budak nie . punya laa sakit kaki aku . dah laa pakai heels . menapak ntah berapa kilometriko , sambil memecahkan lemak selepas makan pizza sebanyak tiga potong . banyak bukan bagi seorang perempuan seperti aku ? yeah tank aku sangat besar . memang dah lama aku mengidam nak makan pizza *bukan mengandung ye . sejak berbulan bulan yang lalu . and baru sekarang dapat . so memang makan mengikut hawa nafsu laa kan .



oke , hari ini birthday kakak aku yang ke dua puluh dua tahun . dah kertu dah kau ye . semoga panjang umur , dimurahkan rezeki *ayat yang biasa kita wish kalau malas nak fikir kan . tak ada ayat lain ke ? semoga kau menjadi lebih dewasa , ecehh macam geli je ayat aku nie . dan semoga kau lebih rajin memasak di rumah ini . hik hok hik hok *sila ketawa ala ala keldai . lagi apa ehh ? urm , semoga kau rajin rajin laa menghulur duit kat aku , haha . aku kan student , mana laa ada duit . kais pagi makan pagi , kais petang makan petang . malam tak makan ke ? tak kais pon ? haha , malam diet , tettttt ! apa apa pun semoga kau sihat sihat selalu , jangan gatal mulut makan benda benda yang kau tak bole makan . seperti meja dan kerusi . kadang kadang aku tengok kau , kalau lapar tahap babun , kau dok gigit gigit meja makan kat rumah tu . hahahaha . gurau je :P



ini laa Nurlina Dayana , kakak saya :)



p/s : nie gambar tahun lepas kot . gambar celebrate tak ada yang superb laa .

Saturday, November 26, 2011

"GIVEAWAY : IRINE NADIA nak kasi MIRACLE TAB for FREE



Assalamualaikum








tadi pergi melawat blog kak irine , then terjumpa contest nie . before nie memang tak pernah nak join apa apa contest . nie first time . tiba tiba macam memanggil manggil pulak untuk join contest nie . kieka nak try produk nie sebab bila tengok testimoni orang yang dah try , semua cakap bagos , ada perubahan dan macam macam lagi . lagi satu kieka suka kopek jerawat then lepas tu jadi parut . memang susah laa nak hilangkan lepas tu . boleh hilang act , tapi take time laa . bila keluar je rasa tak confident sebab muka berparut . tengok kulit orang lain licin je . nak kulit macam tu boleh ?


p/s : semoga rezeki berpihak kepada saya . peace :D

Wednesday, November 23, 2011

rasa kecewa bila tidak dihargai



assalamualaikum



yeay ! semalam malaysia menang dalam sukan bola sepak menentang indonesia . aku tengok bola laa bhai . *sila percaya . act bukan aku tengok sorang . aku tengok dengan housemate aku yang begitu emotional . especially babe amira yang dok menjerit tak ingat dunia . sebok dok marah marah pengadil yang tidak terlihat keadilannya disitu . disamping kawan kawan yang lain sebok dok menghentam sorang housemate aku yang berketurunan indonesia nie . kesian pulak aku tengok . *tapi aku ada bahan sikit kot :P



setelah sekian lama menanti malaysia menjaringkan kan gol yang seterusnya , akhirnya gol jugak . walaupun penalti kan , bole laa tuh . kiteorang jerit dah macam kena histeria . riuh rendah laa apartment aku nie . tak cukup meriah lagi tu . kami menambah lagi kemeriahan dengan bergendang menggunakan baldi . * bergendang seperti tarian bangra sedang berlangsung didepan mata . nampak tak meriahnya disitu .



oke , aku dah terpesong jauh nampaknya . bukan nak cerita pasal bola . sebenarnya aku terkilan plus kecewa dengan kawan aku yang berat mulut nak ucapkan terima kasih . padahal aku dah tolong dye kot . bukan aku mintak kau duit RM juta juta pon . at least ucap laa terima kasih bila orang dah tolong . bukan susah sangat pon kan . cuma dua patah perkataan sahaja . T-E-R-I-M-A    K-A-S-I-H . senang je kan ? nie aku rasa macam buang masa pulak bersusah payah nak tolong kau . rasa macam pertolongan aku tu tak dihargai sama sekali tahu .



bila kau rasa nak mintak tolong baru cari aku . kalau tak , tak ada laa kau nak cari aku kan . nak tegur pon susah biasanya . sebab aku fikir kau nie kawan aku je aku tolong , kalau orang lain dah lama aku biarkan aje . apa kau rasa kalau orang buat kat kau macam tu ? mesti sakit hati kan . belajar laa appreciate orang sikit . baru laa kita akan dihargai di kemudian hari . aku tak marah , cuma terkilan je . sorry laa kalau ada yang terasa .


Tuesday, November 22, 2011

ular tedung besau gilak !



assalamualaikum .



nak tengok tak ular tedung yang besar tak hengat punya . aku tak tau laa dye makan apa sampai gemuk dan panjang lagu tu . seram mak tengok nyah . *bajet jumpa depan mata . malangnya pihak bomba tak dapat memberkas ular tedung sena ini dan ia masih hanging out kat putrajaya presint 15 . takot tak ? padahal aku baru je lepaking kat putrajaya . tapi aku tak tau laa aku pi presint berapa . as usual aku takkan ingat jalan dan tak ambik tau pon . sebab aku memang pelupa . kalau encik eym dan kawan kawannya tipu aku pon , aku still akan iyakan aje . *kadang kadang aku rasa aku nie agak lurus jugak .







image nak besau je . saje kasi korang takot sikit :P



jadi berhati hati laa bila berada di putrajaya . sebab ular nie sangat besar . kang tak pasal pasal kena ngapp mak tak tanggung nyah . *ular nie makan orang ke ? wallah hu alam .


Sunday, November 20, 2011

Rahsia Surah Al-Kautsar


assalamualaikum .







Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-


1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.


3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.




p/s : renung renungkan dan selamat beramal :)


Wednesday, November 9, 2011

setiap yang berlaku ada hikmahnya .



assalamualaikum .




setiap yang berlaku ada hikmahnya bukan ? cuma kita je yang tak tau . kadang kadang kita dah plan itu ini , dah siap berlakon bagai kat rumah nak buat macam mana , lepas tu nak buat macam nie macam tu , nak bawak apa ? tapi last last semua tak jadi . pernah tak rasa macam tu? semestinya bila something yang kita dah plan lama tu tak jadi,  kita akan kecewa sangat sangat .lepas tu kita akan cakap ' kenapa laa jadi macam nie ' betol tak ? normal laa manusia macam tu kan . tapi sebenarnya tak baik kita salahkan takdir . semua tu sudah diatur oleh yang Maha Esa . Dia yang mengaturkan jalan hidup kita . dan kita sebagai umatnya kena laa redha dengan apa yang terjadi .



tapi , tu laa orang kata . jangan plan something tu beriya sangat . nanti apa pon tak jadi . kita pulak yang kecewa . then mula laa salahkan takdir kan ? sama laa macam kita nak pergi mana mana . contohnya nak pergi holiday laa katakan . kita dah happy gila kentang nie . dalam perjalanan kita dok sorak sini sana , gelak tak ingat . happy laa katakan . lepas tu balik bawak berita sedih . pernah dengar tak cerita macam nie ? by the way , aku selalu dengar benda macam nie jadi . mak aku pon selalu pesan kalau nak pergi mana mana tu jangan seronok sangat . takot benda yang kita tak nak tu laa yang jadi .



aku rasa kalau nak plan tu , kita plan biasa biasa je . tak payah melampau sangat . sebab akhirnya kita pulak yang kecewa . lepas tu mula laa moody je . asyik terfikir kenapa tak jadi . sebab aku pon pernah lalui benda nie . tapi sekarang dah kurang kot nak plan beriya sangat . takot tak jadi . selalu tak plan langsong pon nak pergi mana . bila terfikir terus jumpa and pergi macam tu . macam semalam , aku pergi jumpa encik eym , pergi makan . lepas tu tak semena mena dye suruh aku bawak motor dye . aku mana laa reti bawak motor . mesti korang cakap 'ek eley , motor pon tak reti bawak ' .  betol tak ? haa aku dengar korang cakap tu . nasib baik laa encik eym bawak skuter , bole laa jugak berjalan . tapi dye yang ajar aku . masuk jalan nie , jangan laa masuk laluan orang , haha . aku dah gelabah , tangan sampai sejuk , kau sedap je duduk belakang kan ? 



p/s : all the best encik eym for your test esok . 


Tuesday, November 8, 2011

deng ! tak berbaloi baloi laa .


assalamualaikum



lama rasanya tak tengok wayang . bukan setakat wayang je , tv tak tengok , radio pon tak dengar . hanya online semata mata . so sekarang nie aku tak berapa tau laa berita tentang dunia nie . kalau korang tipu aku pon , aku percaya rasanya . hari tu aku pergi tengok wayang dengan encik eym , macam tak banyak cerita yang best . so aku dengan bangganya ajak encik eym tengok cerita Hong Kong Ghost Stories . tengok gambar macam best , sekali tengok macam apa je . 



aku tertipu sebenarnya , aku ingat tu cerita thailand ke jepun ke . sekali masuk tengok cerita cina daa . patot laa aku tengok ramai cina je yang tengok . yang cina cina tu pulak usha aku pelik je . yelah , dah laa aku pakai tudung kan , lepas tu tengok cerita cina , macam pelik je . nasib baik laa ada akak belakang aku tu melayu . pakai tudung jugak . so bole cover sikit laa . kalau tak aku rasa nak keluar dah . segan babe .






haa , nie nak komen sikit pasal cerita nie . aku memang tak paham apa yang dye nak cerita . encik eym pon tak paham . akak melayu tu aku tak sure laa paham ke tak . boring gler kot . tapi ada kelakar sikit . kalau aku nie cina may be best laa . lepas tu hantu dye tak seram langsung , haha . nak tergelak pulak aku tengok . hantu dye just mekap darah darah then mata macam lebam and merah je . tu pon aku tengok budak budak tu dah takot kemain . aku rasa kalau diorang tengok  ' Jangan Pandang Belakang ' bole demam seminggu kot .



p/s : tu laa yang aku rasa macam membazir gler tengok cerita nie . dah laa tak paham , boring pulak tu . haish, nasib baik laa bukan duit aku . haha . encik eym yang belanja . thanks yea encik eym .