Monday, October 31, 2011

10 hari cabaran blog - day 7



10 important people


1 . ibu dan bapa .

2 . kakak .

3 . kamal .

4 . family besar . atok , nenek , maksu , mak ngah .
serta cousin2 yang disayangi sekalian .

5 .  encik driver , photographer .

6 . babe amira .

7 . babe suhaida

8 . babe syairah .

9 .  babe hani .

10 . hajar . satu rumah satu kos .



p/s : banyak lagi nak tulis act . kawan kawan yang sering hang out bersama . seperti fiqa , nazrul , uzairi dan banyak lagi . yang tiada dalam list jangan berkecil hati ye . anda mungkin tersenarai di sini ( banyak lagi ) .


Sunday, October 30, 2011

10 hari cabaran blog - day 6



10 items you can't live without


1 . contact lens . kalau tak pakai terasa gelap dunia .

2 . eyeliner . memang kena pakai . kalau tak pakai nanti 
mata sepet , muka pucat macam orang sakit .

3 . lipbalm . selalu bawak kemana mana . bibir selalu kering .
nanti mula laa gatal tangan nak kopek kopek .

4 . handphone . yaww , paling penting kot . tak senang duduk
kalau phone tak ada .

5 . kipas cina . penyelamat ketika menunggu bas atau setelah penat berjalan kaki dari 
rumah ke kolej . sampai kelas terus keluarkan kipas dan kipaslah dengan
 penuh angkuhnya . *sebab orang lain tak ada kipas macam aku .

6 . pakaian luar , dalam , kecik , besar dan yang sewaktu dengannya .

7 . duit . mana bole hidup kalau tak ada duit .

8 . deodoran . penting tu . bole berlendir kalau tak pakai .
eiuwww .

9 . tudung atau shawl . takkan nak pakai kain batik kot .
kau ingat nie zaman P . RAMLEE ke apa .

10 . pencuci muka . melekit muka weyh kalau tak cuci sehari . 



Saturday, October 29, 2011

10 hari cabaran blog - day 5



10 wishes


1 . nak jadi kaya . nanti mama duduk rumah goyang kaki je . hee

2 . nak ada kawan yang ramai dan baik . mesti best :)

3 . mengharap satu keajaiban . tiba tiba aku pandai main gitar 
dengan powernya . *memang tak bole bla .

4 . nak jadi pandai , supaya tak mudah diperbodohkan .
*usaha tangga kejayaan laa babe .

5 . nak menternak kawan kawan domo yang colourfull tu . tak ada
laa encik DOMO boring nanti .

6 . nak kawin dengan orang yang pandai menguruskan rumahtangga . contohnya bole
 memasak , menjahit , menjaga anak dan sebagainya laa .
kan dapat meringankan sikit beban aku .

7. teringin sangat nak ada bilik yang luas . lepas tu semua eksesori
 dalam bilik warna pink and purple . bestnyerr weyh .

8 . nak beli stiletto and handbag warna merah . woah , hot gitu .
*lagi best kalau dapat free sebenarnya .

9 . nak kurus , haha . *berangan je laa .

10 . last sekali , nak blog aku dikenali ramai and ramai follower .
apa tunggu lagi ? follow laa .




Friday, October 28, 2011

10 hari cabaran blog - day 4



10 things you want to say to one person



mama

1 . terima kasih sebab jaga tikah dari kecik sampai sekarang .

2 . halalkan makan minum tikah selama nie .

3 . tikah mintak maaf kalau ada sakitkan hati mama sepanjang 
hidup tikah nie . *apa punya ayat laa .

4 . tikah janji akan belajar rajin rajin . nanti kan nak bukak kedai 
sendiri . dah siap fikir nama pon . Kieka's Cookies :)

5 . mama jangan kerja kuat sangat . kesihatan kena jaga .

6 . nanti kalau tikah dah ada kedai sendiri , bisness ada baik .
tikah nak bawak mama and family kita pergi holiday .

7 . thanks sebab selalu support apa yang tikah buat .
*yang baik baik je laa .

8 . thanks bank in duit belanja tiap tiap bulan . hekhek :P

9 . thanks ajar tikah masak . especially makanan favorite tikah
iaitu ayam masak merah .

10 . last sekali . i love you mama . alolololo .



Thursday, October 27, 2011

10 hari cabaran blog - day 3



10 things you hate



1 . tak suka cakap atau tanya benda yang sama berulang kali .
memang menguji kesabaran aku betul .

2 . tak suka asap rokok . pernah sampai demam sebab terlampau
banyak hidu menatang nie .

3 . tak suka warna kuning . sebab rasa macam pening pening
bila pandang warna ini .

4 . tak suka ada kawan yang bila depan kita mulut manis tahap
kencing manis . belakang kita , mulut macam longkang .

5 . tak suka orang yang mungkir janji . aku akan tuntut apa yang dijanjikan
walaupun sebenarnya aku tak hadap sangat pon . cuma
bagi aku janji mesti ditunaikan .

6 . tak suka bila aku duduk sorang sorang dalam bilik , lepas tu
ada orang masuk bilik sebab nak tengok aku buat apa .
rasa macam tak ada privacy .

7 . tak suka pakai kain batik . asyik terlondeh je .
leceh ahh . *bajet orang bandar .

8 . tak suka hasil kerja / karya aku ditiru sesuka hati
tanpa segan silu .

9 . tak suka minum kopi , nescafe dan teh .
selalu minum kalau dah tak ada air lain je .

10 . tak suka bila orang masak , lepas tu sudu atau senduk dye biarkan kat 
kuali atau periuk sampai panas . pantang betul aku .
lepas tu mula laa rasa nak membebel .



Wednesday, October 26, 2011

10 hari cabaran blog - day 2



10 things you love




1 . saya sukan makan ! of course lerr .

2 . suka warna purple . masa nak masuk kolej dulu semua
benda nak warna purple . fanatik habis !

3 . suka tidur dengan bantal yang banyak . konon benteng pertahanan laa .

4 . saya suka awak . tetttt !

5 . suka shopping . *kalau banyak duit :P

6 . suka tengok orang main gitar .

7 . suka bila orang buat surprise . rasa macam ' aww terkejutnya ' .
oke gedik !

8 . suka pakai lipstick merah menyala . macam cantik lebih je .
*perasan itu perkara biasa .

9 . suka berjalan . sebab tu kalau encik driver pergi mana mana
 semua aku nak ikut . tak apa kan ?

10 . suka encik domo ! lagi sekali :P



p/s : tinggal 8 hari . chayok chayok !


Tuesday, October 25, 2011

10 hari cabaran blog - day 1



10 things about you



1 . suka makan pedas . sebab aku rasa macam cabaran
pulak kalau dapat habis kan .

2 . masa sekolah suka sangat sertai roadrun . sampai penah mengigau then mandi nak pergi
 sekolah pukul 12.00 malam sebab terlampau excited .

3 . sangat susah untuk mengingati jalan walaupun dah banyak kali lalu .
sebab tu sampai sekarang aku tak pergi test JPJ .

4 . tak pandai pilih kasut . selalu pakai sekali je lepas tu buat pekasam
dalam rak . sebab lepas tu kaki mesti sakit .

5 . manja dengan nenek . kalau balik kampung mesti tidur sebelah dia
 sambil peluk peluk . dah memang port . itu semua orang tau .

6 . sangat takut dengan lipas . kalau jumpa cepat cepat ambil spray lipas atau
nyamuk terus sembur dekat beliau secukup rasa lepas tu lari sambil menjerit .

7 . suka mekap sejak kecil . mama cakap masa kecik aku selalu
usha mama masa dye tengah mekap .

8 . pernah memasang cita cita sebagai pramugari masa sekolah rendah
walaupun aku tau takkan tercapai .

9 . aku takut binatang yang boleh terbang . sebab aku akan rasa geli dekat leher
bila beliau terbang dekat aku .

10 . saya peminat setia DOMO KUN sejak tingkatan empat .




p/s : habis semua rahsia aku terbongkar . suka laa tuh ?


tahniah tahniah tahniah !



assalamualaikum




tahniah kepada kakak aku yang telah pon grad semalam . sory tak dapat follow kau . aku kena kerja . aku rasa terkilan kot sebab tak dapat tengok kau pakai jubah bagai tu . pernah pulak kau tengok aku terkilan kan ? *tengok gambar je laa . kalau aku ikut nanti bole bagi kau bunga . kan sweet gitu . bole jadi photographer kau even aku memang tak ada bakat dalam seni fotografi nie . lepas tu bole bergambar dengan kau sambil lompat lompat , konon aku grad sekali kan . and kalau aku ikut bole laa nak gebang lebih sikit kat blog aku nie dengan suasana dan kerenah orang kat sana . nak tengok kakak saya tak ? mari mari :)





gambar pecah laa .


wahhh , manisnya kurma ini .


mama macam anak dara kampung sebelah laa bhai .


nah , mak aku pon grad jugak .




p/s : nanti time aku convo aku nak semua ada . termasuk encik driver . bole jadi photographer i .


Monday, October 24, 2011

Jejak kasih BABES



assalamualaikum semuanya , jawab jawab ! 



today i don't feel like doing anything , lallalallala . best sangat bila dapat jumpa babes semalam . ingat apa yang kita plan dah tak jadi . macam macam benda jadi kan. banyak betul dugaan nak jumpa dorang nie . mula mula dah frust plus tak ada mood sebab kereta rosak laa . driver tak datang lagi laa , tak tau jalan laa . but finally semua setel . baru laa rasa mood kembali pulih dari kekecewaan , ecehh :P



tapi tak semua dapat join aktiviti tu . ada laa sorang dua yang tertinggal sebab tengah kerja . tak apa , insyallah lepas nie akan ada plan lain . hope semua dapat join , baru laa gempak kan . ohh , lupa pulak . thank you fiqa sebab sedaya upaya mencari jalan untuk hantar kiteorang pergi Putrajaya . jasamu dikenang wahai kawanku . *terasa dirimu begitu berharga tak ? macam iklan maybelline . ehh maybelline ke ?



aktiviti semalam , mula mula pergi Alamanda . tunggu babe sue ngan driver nya . haha . then pergi makan together gether then terus pergi Cyberjaya . saja pilih tempat kat tasik sebab aku rasa kat situ bole spend time sepenuhnya dengan babes kot . kalau pergi mall confirm mata dok melilau tengok itu dan ini kan . so , untuk mencari kelainan Taman Tasik Cyber menjadi pilihan . best pulak bila tengok orang joging petang petang . lepas nie kalau dapat joging pon best jugak . disini disertakan beberapa gambar gedik gedikan kiteorang . layaaann !






























bersama fiqa :)























memperkenalkan babe amira , sue , syairah dan cik kieka :)
























i love you , you love me . we are happy family :)























suka gambar nie . rasa sweet bebenor .























sampai comot kiteorang dok terlentang sini sana . bukan selalu nak comot kan ?
























friends until the end , insyallah :)



p/s : aku rasa , semalam adalah benda yang paling best yang pernah kita buat . lepas nie ada plan lain yang lebih seru nggak ?



Saturday, October 22, 2011

cabaran untuk blogger


assalamualaikum



selalu tengok para blogger buat benda alah nie . macam best pulak tengok . nak join bole ? benda nie cabaran untuk blogger laa . siapa dapat buat , kira dye berjaya sahut cabaran laa . aku rasa nak buat jugak laa . nak pilih yang mana ehh ? jom usha !




10 hari cabaran blog

1 . 10 things about you
2 . 10 things you love 
3 . 10 things you hate 
4 . 10 things you want to say to one person 
5 . 10 wishes 
6 . 10 items you can't live without
7 . 10 important people 
8 . 10 of your favourite songs 
9 . 10 ways to win your heart 
10 . 10 final words





15 hari cabaran blog


1 . introduce yourself .
2 .explain your current relationship status .
3. if you could only have on wish , what would it be ?
4 . if you could live anywhere in the world , where would it be ?
5 . the most amazing thing that ever happened to you ?
6 . your best friend (s) .
7 . choose lyrics and explain why do you choose them .
8 . if you could change anything about yourself , what would it be ?
9 . someone you look up to .
10 . your family .
11 . google the meaning of your name .
12 . a famous person you've been compared to
13 . something that puts a smile on your face no matter what .
14 . what are you afraid of ?
15 . describe where you live .






30 hari cabaran blog


1 . a picture of yourself with 15th facts (don't reveal your face) .

2 .  a picture of you and the person you have been closet with the longest .

 3  . a picture of the cast form your favourite show .

4 .  a picture of something you'd like to do again .

5 . a picture of something you love .

6 .  a picture that makes you laugh .

 7 .  a picture of the person you do the siliest things with .

 8 .  a picture of your hero / knight / heroine .

 9 .  a picture of you and the person who has gotten you through the most .
 10 .  a picture of your most treasured item .
 11 .  a picture of something you hate .
 12  .a picture of your favourite memory . 
 13 . a picture of your favourite band or artist . 
 14 . a picture of someone you could never imagine your life without .
 15 . a picture of something you want to do before you die .
 16 . a picture of someone who inspires you .
17 . a picture of something that has made a huge impact on your life recently .
 18 . a picture of your biggest insecurity .
 19 . a picture and a letter (write short entry to explain) .
 20 . a picture of somewhere you'd love to travel .
 21  a picture of something you wish you could forget . 
 22 . a picture of something you wish you were better at .
 23 . a picture of your favourite book  .
 24 . a picture of something you wish you could change .
 25 . a picture of your favourite day .
 26 . a picture of something that means a lot to you . 
 27 . a picture of yourself and a family member .
 28 . a picture of something you're afraid of .
29 . a picture that can always make you smile .
 30 . a picture of someone you miss .



p/s : rasa nak pilih yang 10 hari je kot . senang sikit , hehe . tunggu je laa bila aku rajin yea :)


Friday, October 21, 2011

cuba jangan gelak . kalau berjaya , anda hebat !

assalamualaikum



tadi jumpa benda nie kat fb . sangat best . tak bole control gelak . aku denga maksu bantai gelak giler babun ahh . sesuai untuk orang yang tengah stress tahap cipan . kali nie aku nak test korang pulak . confirm korang akan gelak punya . kalau yang tak gelak tu , aku tabik spring laa . *ada masalah kekeliruan perasaan barangkali .






 Kalo tersepak batu°.► Jangan terus bangun, sebaliknyer anda baring dan terus berguling-guling hingga jauh dari perhatian ramai...lepas tu baru bgn bila takde orang nampak..



 Kalo terjatuh beskal°.► cepat-cepat naik beskal anda semula dan jatuhla lagi sehingga berkali-kali supaya orang ingat anda saje-saje buat lawak...

 Kalo terjatuh tangga°.► terus bersilat seolah-olah anda dirasuk atau sedang berlawan dengan makhluk halus...

 Kalo terjatuh dalam longkang°.► pungutlah sampah yang ada sambil marah-marah dengan suara yang kuat, pasti orang menyangka anda seorang yang amat prihatin terhadap kebersihan....

 Kalo jatuh ketika nak naik bas°.► jeritlah kuat-kuat.."oi! apa tolak-tolak ni?" walaupun tiada orang di blakang anda....

 Kalo terjatuh di dpn bus stop°.► terus buat-buat pengsan sehingga ada orang membantu anda..kalo takde..baring terus sampai malam dan takde orang lagi kat bus stop tu...haa...ni lah masa sesuai untuk bangun semula....



 Kalo jatuh tergelincir kat lantai licin°.► tarik la kawan (atau sesiapa yang ada kat sebelah anda) untuk jatuh bersama-sama supaya tak lah anda sorang je yang dapat malu...ye tak?

p/s : amacam , gelak ke tak ?




Tuesday, October 18, 2011

Gedik gedik berbasikal di pagi hari

assalamualaikum




hye you all ! mood malam nie gedik gedikan . tengok tajuk laa babe . dah lama aku tak naik basikal . last sekali time aku darjah enam kot . time tu pergi sekolah naik basikal . memang hari hari mengadap basikal je laa . dulu jaga bukan main . siap basoh , polish bagai . tapi tu dulu laa . time kanak kanak ribena . sejak naik form one dah tak pandang basikal nie . apa barang naik basikal . tak vouge laa kan . so basikal tu teros dipinggirkan sampai sekarang . dah jahanam pon . tayar tercampak ke mana entah . tragis betol rupa basikal aku tu . nak bagi korang tengok pon macam segan lebih je . ye laa , basikal tu hidup segan mati tak mahu je . so , tak payah laa kan .




sekarang keinginan nak berbasikal tu membuak buak je . tak tau laa kenapa . dah lama dah plan nak ronda ronda malaysia naik basikal . tapi masa je tak mengizinkan . so , beberapa hari yang lepas , aku terfikir laa nak ajak siapa join aku nie . and last sekali , mangsa aku ialah fiqa firzadiq . aku kenal dye dah lama giler kot . since aku sekolah rendah . darjah dua kalau tak silap . time tu aku sekolah kat Pandan Jaya . aku ingat lagi masa dulu dulu . time perhimpunan kelas si fiqa nie mesti beratur sebelah kelas aku . lepas tu aku ngan dye selalu beratur kat depan . cikgu kat sana kata siapa pendek beratur depan . kami kami yang kurang calcium nie pon duduk laa kat depan . tak patut betul , sering memperkecilkan orang yang tak berapa tinggi seperti kami nie .




lepas tu , masa darjah empat aku pindah sekolah lain . kalau korang nak tau , hidup aku dulu berpindah randah . asyik tukar rumah dan sekolah je . yang aku ingat aku pernah pindah rumah empat kali , pindah sekolah pulak tiga kali . penat wey angkut barang sini sana . *padahal aku tak buat apa apa pon . kecik lagi time tu . tapi nie laa kali terakhir aku pindah kot . now , still tinggal kat sini sampai laa sekarang . masa sekolah rendah kat sini aku jumpa fiqa lagi . rasa macam kenal tapi tak sure . aku nie memang selalu ingat kawan lama aku , yang sedihnya dorang tak ingat aku pon . lepas tu buat tak tau je laa . sekolah menengah pulak kiteorang masok sekolah yang sama jugak . tapi bukan satu kelas laa . dah akhirnya , masa form four and form five kiteorang satu kelas . sejak tu laa mula bercerita masa kanak kanak dulu . lama kan kiteorang kawan ?




dan pada suatu pagi yang indah lagi damai , awan tersenyum riang , burung berkicauan , bunga menari nari  *hamboi , pernah tengok ke bunga menari ? iaitu pada pagi tadi nak senang paham kan , aku bangun solat subuh then teros siap siap nak pergi rumah fiqa . tapi banyak betul dugaan . dengan mak aku tinggal aku sebab siap lambat . entah pagi tadi laa semua nak jadi . tak jumpa baju laa , nak melabur saham laa , nak makan laa , nak fikir pakai kasot ke selipar laa dan sebagainya . dah nak siap nie , fiqa pulak call kata jangan keluar rumah lagi , fiqa tak boleh keluar sebab kunci rumah tertinggal dalam kereta . selalu begitu -..-'




aku pon dengan semangat yang kental pergi laa menapak ke rumah si fiqa nie . tengah jalan pulak ada anjing yang merayau tak tentu pasal . buat aku cuak je . lepas tu teros jalan sampai rumah fiqa ambik kunci kereta kat rumah then pergi amik kunci dye yang tinggal dalam kereta tu . dan terselamat laa fiqa dari kesengsaraan tak dapat keluar rumah . teros keluar ambik basikal bawak masok dalam kereta myvi merahnya . nak masokkan basikal dalam kereta je dah berpeluh . dan menuju ke Putrajaya . semangat nie , sampai putrajaya kiteorang pergi . dan disitu laa segala galanya bermula . ewahhh .

























bajet menghirup udara segar dipagi hari .























tiba tiba feeling sedih , kekasihku tertinggal di perlis :P



















fiqa bersama kieka *muka tak puas hati je aku kan .























kaki aku tak sampai naik basikal nie .
























berhenti seketika kat taman permainan *muka macam tahan kentot :P























tadaa , tiba tiba naik fixie . lagi kaki tak sampai .




aku rasa dekat sejam lebih laa jugak kiteorang berkayuh . berpeluh laa jugak . tapi aku terseksa sebenarnya . sakit bon aku tau tak ? lagi lagi naik fixie tu . adoi , deritanya laa . dah laa kaki tak sampai , nak control pon susah . ada laa beberapa kali aku terlajak perahu boleh diundur terlajak basikal aku yang hancur , tergesel ibu jari kaki di jalanan dan termalu seketika dikhalayak ramai sebab control fixie macam entah apa apa . tapi tak apa laa , ada aku kesah ? hamik kau ! dah penat berkayuh , peluh peluh bagai . muka dah comot . akhirnya perjalanan berhenti di food court dan melantak roti sardin . macam tak berbaloi je kan ?



p/s : thanks fiqa sebab tumpangkan kite dan bagi pinjam basikal . heee .


Sunday, October 16, 2011

Pengalaman memakai contact lens ( part 2 )


hye readers .



oke , straight to the point . today aku nak sambung entri yang lepas . is about pengalaman memakai contact lens . sapa yang belum baca part 1 punya bole laa usha usha DISINI supaya anda bole mengetahui pokok pangkal ceritanya . sekarang aku kerja , so tahap kerajinan mengupdate blog nie agak berkurangan kerana tahap kemalasan itu lebih meninggi *lari topik sikit takpe kan ?



tak sakit ke pakai lens ?
soalan soalan seperti ini seringkali diajukan kepada aku . sampai kadang kadang penat jugak aku nak menjawab . jawapan nya tidak ! yang membuatkan mata kita sakit bila pakai lens ialah mungkin lens yang kita pakai tu tidak dicuci dengan baik dan still meninggalkan kekotoran akibat habuk or whatever . yang jadi pedih pulak bila kita makan makanan yang pedas . lagi lagi orang melayu macam aku nie laa . mesti laa makan pakai tangan kan . even dah basuh tangan pun , rasa pedas tu still melekat dekat tangan . so nanti bila nak bukak lens memang terbaik laa kan . sumpah pedih gler . rasa macam kena spray perfume wooo . so , kalau nak makan yang pedas pedas tu make sure korang dah bukak lens before tu . lens aku jugak pernah koyak masa nak cuci sebab kuku panjang , hee .




dulu aku ingat lagi first time aku nak pakai lens . mama yang ajar . sebab mama yang pakai lens dulu kan . then baru aku follow . first time nak masukkan lens kat mata tu memang laa takut . sampai aku kena marah oke . mama cakap " bukak laa mata tu besar sikit , terkebil kebil " . start tu aku terus bole pakai . aku bukak mata sebesar alam laa . tapi sekarang senang je laa nak pakai . dah tak takut , cehhhh . *pengalaman mengajar sebenarnya .




beli lens kat mana ?
nie pon soalan yang sering ditanya oleh kawan kawan aku . yang bukan kawan pon ada tanya jugak act . *eii , poyonya . oke , dulu start form 1 sampai form 4 kot , aku selalu beli dekat kedai lens kat shah alam . seksyen 18 . yang dekat ole-ole tu . tau tak ? kalau tau sila angkat kaki , hee . kat situ aku ngan mak aku memang dah jadi regular customer laa . kalau kiteorang datang je semua staff dye dah kenal . and bos dye pon selalu bagi diskaun . bos dye baik plus friendly laa . takde laa kekok nak berbual or nak tanya apa apa .



tapi start form 5 aku mula berjinak jinak dengan membeli secara online . mula mula takot jugak , sebab tak percaya kan . takot kena tipu , takot barang dye tak elok . kan dah banyak kes macam nie jadi . dah bank in duet tapi barang tak dapat jugak . mula mula aku beli dekat akak yang keje kat kantin sekolah aku . dye bagi by hand je laa sebab dekat kan . lepas tu aku beli dekat sis farshah . melalui online jugak . aku tertarik sebab bila bukan album dye penuh dengan gambar lens je . sampai tak nampak gambar dye . memang banyak sangat choice . and yang buat aku percaya sebab dye sendiri pon pakai lens yang dye jual . lens dye murah berbanding dengan yang jual dekat kedai . tahan lama . bole pakai sampai setahun . tapi aku selalu pakai dalam 8 bulan macam tu je .




start daripada tu sampai laa sekarang aku beli dekat dye je . murah , banyak choice dan tahan lama . yeah , that's right . colour yang aku pernah beli dekat dye colour grey , black , brown , pink and blue . belum sampai seru lagi nak pakai yang colour hijau macam orang puteh tu or colour purple walaupun aku sangat fanatik dengan colour purple . sebab colour nie macam terang sangat kot . nanti semua tengok mata aku je . tak suka laa . aku pakai colour biru pon orang dah usha aku lain macam . ada perempuan tu siap bisik kat suami dye lagi yang aku pakai lens biru . ingat aku tak dengar lerr tu . jom , check it out collection lens aku from FARSHAH LENS .




black colour . bagi mata nampak besar dan segar bugar :)


 grey colour  . yess , saya student PTPL !W

yang ini paling aku suka . pink colour . selalu berubah colour , kadang kadang jadi colour coklat bila masuk mall :)


blue colour :)


brown colour :)



p/s : bole order dengan sis farshah kalau berminat . thanks for reading :)

Thursday, October 13, 2011

Pengalaman memakai contact lens ( part 1 )

assalamualaikum



malam nie tiba tiba seperti diseru buat entri pasal nie . act , teringat pasal budak yang mata dye buta pasal lens nie . takut kan . aku yang dah lama pakai lens nie pon baru tau yang kita tak bole pakai lens time masak contohnya . sebab haba panas tu bole mencairkan lens yang kita pakai tu . sebab lens diperbuat daripada plastik , so bila kena panas dye bole cair . oke , kat sini aku just nak share pendapat serta pengalaman aku pakai lens . sharing is caring kan ?



aku start pakai lens time aku form 1 sampai laa sekarang . so dah berapa tahun ah ? jap aku kira . oke , dah hampir 6 tahun laa aku guna lens nie . dulu mama yang pakai dulu sebab dye pon rabun . lepas tu aku pulak ikut jejak langkah dye . *like mother like daughter . masa mula mula dulu aku pakai yang tak ada colour punya . yelah , sekolah lagi kan . lepas tu terpengaruh dengan kawan aku yang pakai colour kelabu time tu . then aku terus pakai colour coklat . sebab colour nie tak nampak sangat . masa tu , kira aku orang kedua laa yang pakai lens kat sekolah *unsur bangga disitu ye .




then aku naik form 3 kalau tak silap . pada masa nie , contact lens berwarna sangat digilai oleh budak sekolah aku . aku tengok ramai gler ah yang pakai lens . macam macam colour . ada colour biru , kelabu , hijau pon ada kau . maju tak budak sekolah aku ? haha . aku pon tak sure laa macam mana cikgu sekolah aku bole tak perasan . nie mesti budak budak nie pandai cover line . ye dok ? kalau tak pandai cover aku rasa dah lama dah cikgu disiplin buat announcement time perhimpunan .



aku jugak pernah terkantoi dengan cikgu disiplin . masa tu aku form 2 . aku pakai lens colour kelabu . padahal tu mama yang punya . bukan aku sengaja nak pakai . act , mama tertukar lens dengan aku . nak dijadikan cerita , kteorang memang letak lens kat tempat yang sama . sebelah sebelah je . time tu aku sekolah petang . tengah siap siap nak pergi sekolah tu , aku cari lens aku tak ada . yang ada lens mama . aku rasa memang mama laa yang pakai . yelah , kat rumah nie aku ngan mama je yang pakai lens . yang laen semua mata cerah cerah . bole zoom 3 kilometer laa wa cakap lu . then , nak tak nak aku pakai je laa lens mama tu . sampai sekolah cikgu tu tanya aku .



cikgu disiplin : nie kenapa pakai lens berwarna nie ? ( muka macam singa betina yang sedang lapar )

budak teraniaya : saya tertukar lens dengan mak saya . ( muka mintak simpati )

cikgu disiplin : awak tau kan kat sekolah nie tak bole pakai lens ? ( lagi dasyat , macam nak makan aku dah )

budak teraniaya : tau .

cikgu disiplin : bagi nama dan kelas awak .

budak teraniaya : eka , kelas 2K .

cikgu disiplin : berlalu begitu saje .




macam tu laa cerita nya . aku bagi nama glam je . kelas tu aku tipu , hikhik . sebab kat kelas 2K tu ada nama ika jugak . padahal aku kelas lain . ishh , nakalnya aku dulu . zaman jahiliah bak kata driver aku . tapi aku rasa cikgu tu tak cari kot . saja nak kasi ketaq lutul je . tapi siryes , cikgu tu memang garang tahap tenok ahh . budak budak nakal kalau jumpa dye mesti lari punya laa . bukan budak je , segala binatang pon akan menyorok . kucing yang tengah berak pon freeze kejap . sebab sekali sound , mak aii memang pedas plus semua orang akan tengok kau je . sebab suara dye kuat . nampak tak betapa garangnya dye . ( astaghfirullah hal azim )




nie pulak al kisah kawan aku pulak yang kantoi . dye pakai warna kelabu . dah laa kiteorang duduk tepi tingkap , cahaya dah sah sah laa terang benderang . memang terang lagi bersuluh laa colour lens dye . lepas tu ada 2 orang cikgu praktikal lalu , then kawan aku nie pi tegur cikgu tu kot kalau tak silap . lepas cikgu tu terus perasan mata dye , then terus bermarathon masok ke kelas aku . dye bagitau guru kelas kiteorang . dan kawan aku kena laa panggil . then cikgu tu tanya , kenapa pakai lens colour , lepas tu dye bole jawab " eka pakai colour coklat bole " ehhh , sebut nama aku pulak ? time tu aku rasa macam nak cungkil je lubang idong kau . tapi nasib baik cikgu aku nie tak pernah perasan yang aku pakai lens . terus dye cakap , mana ada eka pakai lens . time tu aku dah cuak gler . kang dye panggil aku tak pasal pasal je . tapi yang bestnya ramai kawan aku yang back up . dye cakap relax je eka . sebab dorang tau aku dah pakai lens lama . hee , thanks kawan kawan :)



p/s : tunggu part 2 . penat laa nak taip panjang panjang .

info berguna

assalamuailaikum



semalam kakak aku terjumpa something yang mengejutkan dekat fb . tak sangka benda macam nie bole jadi . ini berkaitan contact lens yang kita dok guna hari hari . contohnya macam aku laa , aku tak bole hidup tanpa lens oke . and lagi satu , ramai orang aku pakai lens saje saje ke ? jawapannya tidak ! saya rabun jauh . so , bagi yang baru nak pakai lens or dah lama pakai wajib tau pasal benda nie .



Important Information :

A 21 year old guy had worn a pair of contact lenses during a barbecue party.(An event or meal at which food is cooked outdoors over an open grill or fire)
While barbecuing he stared at the fire charcoals continuously for 2-3 minutes.
After a few minutes, he started to scream for help and moved rapidly, jumping up and down.
No one in the party knew why he was doing this?

Then he admitted into the Hospital, the doctor said he'll be blind permanently because of the contact lenses that he had worn.
Contact lenses are made by plastics, and the heat from the charcoal melted
his contact lenses.

DO NOT WEAR CONTACT LENSES WHERE OVERHEATING AND FLAMES ARE CONCERNED.... OR
WHILE COOKING...!

Friends if u feel the information is important, Please pass this message to
All your near & dear ones.





p/s : aku tengah risau , macam mana nak masok kitchen kat kolej nanti ? takkan nak pakai spac ? memang berwap laa spac tu nanti .


Monday, October 10, 2011

Teman tidur .



assalamualaikum .



hari tu before cuti , aku saje baring baring . kebetulan hari tu hujan , so memang sedap laa tido kan . tapi aku tak tido pon . just layan lagu , melayan perasaan and berangan kejap . lepas tu , housemate aku , si Tina datang and join the club . aku layan tak layan je , sebab hujan kan ? mata pon kuyu je laa . then , dye boring laa kot . lepas tu dye pergi ambik teddy bear babe Amira then gendong sini sana tak tentu hala . apa lah masalah kau nie ? haha



tak puas lagi , dye pergi ambik teddy bear kawan kawan rapat dye then susun kat bilik aku . mula mula aku pelik jugak . apa laa budak nie nak buat . bila dah banyak bear dye susun , aku pulak yang excited lebih . aku pon ambik semua bear yang ada and aku pon join the club jugak . *yess dye berjaya mempengaruhi aku , walaupun aku macam tak ada mood nak melayan dye .

























ini lah hasil yang berjaya tina kumpul . ini koleksi untuk empat orang housemate sahaja ye . aku punya yang nama encik domo , mini domo , browny and reddy tu . depa nie salu bertenggek dekat tepi tepi katil aku . kadang kadang aku nak tidur pon sempit tau . space untuk depa nie je lebih . tapi malam malam aku selalu wrestling encik domo je . yang lain tak berani nak masok campur . semua dok tepi . takot laa tu kena wrestling dengan aku . btw , perasan tak yang gelap tu nama dye apa ? jali ! haha , tu tina punya . haha , aku gelak besar bila tina cakap nama dye jali . orang lain punya nama macam artis . kau punya , woah . sungguh kemelayuan *sory tina , aku gelak lagi .



p/s : aku nak tukar nama browny kepada chris brown laa . tak ke glam tuh ? sebab yang belakang reddy tu amira cakap nama dye browny jugak .


Sunday, October 9, 2011

tersengeh sengeh tengok benda nie .

assalamualaikum .



tadi aku online then saja bukak gambar yang di upload oleh kak tiqah . dye buat bisnes jual coklat . tadi time belek belek gambar yang dye upload , aku terjumpa satu gambar yang buat aku tersengeh macam selipar koyak oke . secara aoutomatik nya kenangan dulu dulu segar bugar di ingatan aku . *haish , tak bole berhenti senyum nie , haha . daripada malas nak update blog , terus jari jemari aku laju je menekan keyboard lappy nie . nampak tak aura dye tu ? kalau tak nampak , dah tak lama laa kan . tetttt ! oke , tak payah nak membebel lagi , mai sini tengok gambaq apa yang cheq jumpa .


























tadaa ! gambar nie laa yang aku jumpa nie . aku order cokelat nie dekat kat kak tiqah nie . sumpah cantek cokelat cokelat dye . Imran ? sape tu ? haa , dye laa boyfriend saya . aku hadiahkan dye cokelat nie dengan MOMO time birthday dye bulan jun lepas ( MOMO adalah seekor monyet yang sangat comel oke ) . sedap cokelat nie , kata nya . sampai sayang nak makan nama sendiri ye ? aku ada rasa jugak , tapi tak berapa nak rasa sebab time aku aku mengalami sakit tekak yang terlampau . susah tau aku order cokelat nie . appreciate sikit ye , hehe . macam laa aku yang buat kan . eleyh , tunggu laa aku dah masok kitchen nanti . semua aku masak untuk kau . well , i kan ambik kos seni kulinari . *gebang lebih , habuk pun tarak .



aku bagi hadiah kat si imran nie lambat sikit sebab masalah kesihatan yang tak dapat dielakkan . and kiteorang celebrate lambat jugak laa . nak buat macam mana , aku tak sihat kan . kalau sihat pukul 12 tengah malam tu jugak aku celebrate birthday kau . time bagi hadiah tu , aku pulak yang rasa seronok lebih . macam aku pulak yang dapat hadiah , haha . i'm happy if you happy dior . time tu dye yang belanja aku makan kat little pantry . ingat lagi tak , entry aku yang lepas lepas . kan aku ada update pasal kiteorang makan kat situ . yang restoran dye colour pink putih tu . alaa , yang comel comel tu . haa , time tu laa . thanks yea , belanja aku makan kat restoran tu . siryes aku teringin sangat time tu and kau dah buat aku happy . toceyh toceyh dior :)

























dye bukak coklat tu , lepas tu salah susun . cuba cari dimana kesalahannya .


lepas tu aku yang kena ikat balik .



bagi sesiapa yang minat bole laa order dekat kak tiqah nie . search Atiqah Homemade Chocolate di facebook and like like like .  rasa sedap , cantik dan harga berpatutan . bole laa bagi untuk hadiah birthday ke , untuk hadiah kahwin ke , hadiah tunang ke , hadiah anniversary ke atau untuk pujuk girlfriend or boyfriend yang merajuk ke . sesuai sangat laa . untuk maklumat lanjut , bole laa berhubung dengan beliau sendiri .



p/s : birthday tahun depan nak cokelat macam tu bole ?






Thursday, October 6, 2011

hoorey hoorey bergembira !

assalamualaikum , selamat sejahtera , salam 1 malaysia .


hye kawan kawan . kite kan dah habis exam . rase macam nak guling guling ohh . pagi tadi exam pengajian malaysia . exam pukul 9 pagi . aku bangun awal sebab nak study sikit sikit . nebes gler nak jawab paper nie . tak tahu laa kenapa kan . tapi dalam hati berkata kata jugak , sikit lagi nak habis exam nie . lepas tu cuti , bole keluar dengan babe , bole rehat kan otak , bole selalu update blog , bole lepaking sambil goyang kaki kat rumah . dah banyak plan untuk cuti sem nie .



tadi lepas habis exam pergi meraikannya dengan makan bersama teman teman seperjuangan , ecehh . yelah , lepas nie cuti sebulan . mesti dorang rindu kat saya yang brutal nie *tangan di dada , mata ke atas . before tu kiteorang menjalani sesi penggambaran sebagai tanda habis nya exam . rasa macam nak lompat sana lompat sini je time tu . tapi tak terdaya pulak sebab semua pakai baju kurung kan . gadis melayu laa bhai .




gambar before masok exam . muka happy bajet macam dah habis exam je .



sebelah malamnya pula sambutannya berbeda . aku dengan housemate seramai enam orang pergi swimming laa babe . walaupun tak pandai berenang kan , hentam saja lah labu  . tapi empat orang je yang mandi pun . yang lagi dua orang tu bertugas sebagai photographer and tukang jaga barang kiteorang , haha . selama aku duduk apartment nie , tak pernah laa pulak aku rasa nak mandi manda kat swimming pool tu , hari nie tiba tiba berkobar pulak nak berendam .



act , kiteorang pergi mandi kat situ sebab bajet dah tak ramai orang . sebab kan dah habis exam and ramai dah balik cuti . sebab tu laa kiteorang pergi . sekali pergi , malam nie lebih hangat daripada biasa laa pulak . ramai kot orang , masa datang tu dah segan giler . bajet aku dah taknak mandi dah . nak lepak tepi je rendam kaki . yelah laa , ramai lelaki then aku dah laa tak pandai berenang . kang buat malu kaum pulak macam macam style keluar . nah tengok laa gambar detik detik kegembiraan kami . wekk :P






















time nie laa yang aku rasa nak duduk tepi tepi je . (romantiknya view)




















tapi tengok kesudahannya , berendam jugak kan .




















bersama housemate




















dari kiri , nency , tina , babe amira dan saya :)




















nampak tak kasih sayang yang terjalin antara kami *terharu :P



p/s : kite cuti sebulan , jumpa korang lagi sebulan ye . nanti balik bawak makanan , haha . stok makanan kat rumah kite nie bole buat aku menangis . bye bye , gonna mish you housemate :)



Tuesday, October 4, 2011

1 paper sudah berlalu

assalamualaikum bro and sis ! yaww brutal tak aku ? pang skali !



pagi tadi exam pengajian islam . alhamdulillah boleh jawab sebab aku study macam nak gler *hiperbola di situ ye . thanks jugak kepada si pencabar aku iaitu driver aku sebab kiteorang betting pointer siapa rendah kena belanja makan . yeah , aku sahut cabaran tu . siapa takut , huh ! tapi kalau aku kalah aku belanja kau ais krim cornetto je boleh ? haha , kalau aku menang aku nak kau belanja aku makan pizza . haha , kempunan nie , dah lama tak makan pizza . lately , aku mengidam ais krim magnum . alaa , yang iklan dalam tibi tuh . kalau makan ais krim tu kau akan dilayan seperti puteri . cehh , aku makan tadi takde pon macam iklan tu . tipu je korang kan . saja nak suruh orang terliur then beli ais krim kau tuh . *horman tak stabil .



oke , berbalik pada tajuk . hilang fokus pulak tetiba . tadi tinggal lagi sejam then aku baru nak buat esei . dah laa kena buat empat esei , then cuma ada masa satu jam . aku pon tulis dengan selaju mungkin bagaikan iklan pen kilometriko . tapi sayang aku tak guna pen tu . kalau guna pen tu bole speed lagi laju ke ? siryes penat gler tangan aku tadi . rasa macam urat tangan aku nak putus sebab menulis tanpa henti . gler kentang bhai . aku tengok orang lain dah ramai yang keluar walaupun masa belum habis lagi . tinggal berapa kerat je yang ada dengan aku tadi . gelabah aku nak siapkan . apa apa pun , alhamdulillah , apa yang aku hafal banyak yang keluar .



now , tinggal lagi satu paper . paper pengajian malaysia pulak . kena study gler gler lagi nie , nanti kalah kena belanja driver aku pulak . tak nak ahh , selalu aku yang pau dye , haha . lepas habis paper nie boleh laa balik ke rumah then berbakti untuk keluarga pulak *poyo gler statement aku :P .takde laa nak berbakti apa sangat . just tolong buat kerja rumah je . maklum laa , kakak and mak aku sekarang busy dah lagak macam CEO , haha . aku je yang duduk relax kat rumah tu . so why not aku yang jadi bibik sementara kan . disamping dapat memecahkan lemak lemak yang semakin hari semakin menular dalam badan aku nie . secara tidak langsung keluar laa toksik toksin yang tak tak berguna nie .



doakan kejayaan aku untuk mengharungi satu paper lagi nie . mana tau boleh buat mak aku menangis tengok result aku nanti dan lantas berkata ' pandainya anak mama ' ( dengan linangan air mata serta air hingus dah air air yang sewaktu dengannya ) . haish , cepat laa habis exam , tak tertanggung beban ini di kepala otak aku .



p/s : thanks kepada mereka mereka yang tak jemu jemu mendoakan kejayaan aku :)