Wednesday, May 22, 2013

ada orang dah kahwin :)


assalamualaikum semua .


apakah perasaan anda bila kawan baik sendiri nak kawin ? teruja ? gembira ? sedih ? resah ? rasa nak kawin jugak ? rasa nak nangis ? atau rasa nak berlari pergi rumah dia sekarang jugak ?


haa cerita dia sekarang kawan baik kite dah selamat diijab kabulkan . nama dia Mawar . tahniah Mawar , dah jadi isteri orang sekarang dan dah ada tanggungjawab besar . selamat menjalani alam rumahtangga dengan sebaik mungkin . semoga berbahagia dengan suami hingga ke akhir hayat , amin :)


so hari tu pergi kenduri kahwin dia dengan imran dan kawan kawan yang lain . pertama kali tengok mawar pakai baju pengantin kite dah macam ' ehh , tu ke mawar ? ' , ' cantiknya dia , macam bukan muka dia je ? ' . haha sebab nampak matured sangat . rupanya rupanya betol la dia , dah cantik sangat sampai tak kenal .


lepas tu bila nampak dia jalan nak jumpa dengan pengantin lelaki , tiba tiba mulut ni tercakap ' bestnya kawin '  haha dah berangan ni . tak lepas mata ni ikot je mana dia pergi . imran senyum je dengar , malu pulak kite masa tu .


masa Mawar bersanding kite pi tengok , ramai orang menepung tawar pengantin . kite rasa nak buat tapi tak tau sebab sebelum ni tak pernah buat benda benda macam ni . kawan kawan kite ni sebok je paksa orang suruh buat , dorang bukan nak buat pon . lepas tu hafiz cakap nak pergi buat , so kite pon lega la dah ada kawan . sampai depan dia suruh kite pulak buat dulu . jahat dorang ni buli kite .


kite pon usha je macam mana cara orang orang tepung tawar pengantin tu . okay bila dah tau kite pon pergi la . nervous gila weyh , macam kite pulak nak kawin . dah tabur tabur beras tu pergi la salam kawan kite ni . terlebih nervous punya pasal , salam pon siap cium tangan weyh . dalam hati dah pahal aku ni kan pergi cium tangan dia ? padahal umur sebaya . tak kesah la , janji kite dah pernah buat benda ni . walaupun merepek je apa yang kite buat . tak sama macam orang lain , haha .



nasib baik tak salah laga pipi , haha .






nampak tak mengadanya kite nak pakai baju sama warna dengan pengantin , tapi tak sama rupanya .



okay part ni paling best nak cerita . *yang best kena la cerita last sekali . lepas je pengantin duduk tengok orang bersilat tu . ada orang bagi pengantin kotak yang dibalut dengan surat khabar yang berlapis lapis . so pengantin pon koyak surat khabar tu . rupanya rupanya dalam tu ada gula gula . so diorang pon baling gula gula tu . maka ramai la kanak kanak berebut mengutip gula gula yang dicampak sesuka hati .


seronok sangat tengok part ni sebab rasa lain dari yang lain . biasanya pengantin akan baling bunga yang dorang pegang tu , tapi kali ni dia baling gula gula . meriah sangat tengok budak budak berebut gula . bukan budak saja ye . imran dan kawannya turut berebut sama , hahaha . ohsem ! 



video





p/s : thank you for reading this entry . video ni pon ada dekat keek . so do follow my keek : kiekanawi .


Wednesday, May 1, 2013

Akhirnya sampai ke puncak .


Assalamualaikum


Dari dulu lagi teringin nak naik bukit broga sebab tengok permandangan kat atas tu macam cantik sangat . Macam kat oversea gitu . Tu pon tengok kat encik google jelah kan. So hari tu pergilah jugak dengan classmate semua . Berkumpul dekat kolej pukul 3 pagi. Sebelum tu tak sempat tido sebab petang dah terlebih tido , so malam memang tak mengantok la cerita dia .


Lepas tu ada classmate sorang ni call kata kabus tebal kat bukit2 then dia tak jadi pergi sebab tak sedap hati . Kite yang dengar ni pon dah tak sedap hati dengar dia cakap macam tu . Tapi kalau nak cancel macam dah last minute pulak . So tawakal jelah masa tu.


Pukul 3.30 pagi gerak then pergi isi minyak , beli makanan untuk isi perut sebelum daki bukit takut nanti takde tenaga pulak . Kang tak pasal pasal ada yang pengsan dah menyusahkan rakyat sekeliling pulak .
Masa otw nak pergi broga tu adalah salah jalan sikit , tapi nasib baik ada encik google yang sudi membantu then kiteorang speed sebab kalau lambat sampai takot tak sempat nak tengok matahari terbit.


Berbekalkan semangat yang gigih speed dengan penuh berhemah sampai la kami semua kat sana dalam pukul 4.30 pagi , kemudian kiteorang warm up badan dulu untuk elakkan berlaku kekejangan then baru la mulakan perjalanan . 10 minit pertama dah mengah uolls.  Tapi tetap teruskan sebab misi kite memang nak sampai ke puncak . Dah alang alang datang biar daki sampai habis .Sampai je stesen pertama semua berhenti kejap untuk rehat dan solat . Lepas tu ada yang tanya nak naik atas lagi tak? So kiteorang sepakat nak naik tempat yang paling atas sekali.



 first station , 5.50am bersama rakan seperjuangan yang meninggalkan dahku di tengah perjalanan . cis -.-'


Alhamdulillah , berkat kerjasama satu kelas plus kite menumpang torch light orang sebab lupa beli akhirnya berjaya jugak sampai ke puncak . Walaupun banyak kali nak terjatuh sebab gelap masa tu disamping mendaki sambil menguap akibat tak tidur malam sampai jugak kami di puncak bukit .




 wabak gwiyomi di merata tempat .





Lepaking kat puncak lebih kurang dua jam , pukul 9am kiteorang dah gerak turun bukit . Time turun ni lagi azab sebenarnya sebab bukit tu curam . So kalau nak senang turun korang lari je dari atas sampai ke bawah. *Tempat2 yang berbatu kena la slow sikit. Tapi larat la pulak nak berlari bape kilometer tu kan.Kalau nak jalan je pon boleh , tapi kaki kena kuat sikit la . Kite buat dua dua benda ni . Berlari dengan jalan . Berlari okay la lagi , tapi bab berjalan tu susah sikit . Bergegor lutut ni weyh tahan turun bukit . Nak tergelak pon ada tengok gelagat kawan kawan bila turun bukit ni . Tapi tak larat nak gelak sebab memang dah penat sangat .


Masa turun bukit tu semua turun laju giler sebab nak cepat sampai bawah . Ada jugak yang dah tak boleh tahan nak cari toilet . Mana taknya , masa naik bukan main banyak minum air. Bila tiba masa nak buang takde toilet , memang menahan la semua. Kite amik masa 40 minit untuk turun bukit tu , haha laju tak ingat kan . Nak naik bukan main lama , bila dah penat nak mampuih semua jadi laju. Sampai bawah semua lemau , dengan toilet pulak takde air memang menguji kesabaran betol.
Tapi bersyukur sangat sebab semuanya selamat , berjalan dengan lancar . Mungkin sebab sempat berdoa dulu sebelum naik tu . Alhamdulillah , tuhan lindungi kite semua.