Thursday, September 27, 2012

resepi beef lasagna


assalamualaikum dan selamat malam .


straight to the point , hari nie aku nak share resepi lasagna yang sedap dan lemak berkrim yang aku buat baru baru nie . memang sedap tapi terasa menyesal makan banyak sangat sebab lemak dalam badan sudah mula membiak dengan jayanya . nak menyesal pon tak guna , nasi dah jadi bubur mac donald yang digemari ramai . nak taknak terima je laa .






























bahan-bahan :

lasagna
1 labu bawang besar
5-6 ulas bawang putih
daging kisar
tomato puree ( aku pakai prego je )
garam
lada sulah


bahan bechamel sos :
1/2 butter
3-4 sudu tepung gandum
600ml susu segar
1/2 cheddar cheese ( aku guna 6 keping chesdale )
garam


cara penyediaan :

  1.  rebus lasagna , letak minyak dan sedikit garam . letak tepi .
  2.  cincang bawang besar dan bawang putih kemudian tumis sampai naik bau .
  3.  masukkan 1/2 sos prego .
  4.  masukkan daging kisar . boleh tambah cendawan butang atau bahan lain . ( ikut selera masing2 )
  5.  perasakan dengan garam dan lada sulah . 
























bechamel sos :

  1. cairkan butter , guna api yang kecil .
  2. masukkan tepung gandum , kacau guna wire whisk supaya tak berketul .
  3. tuangkan susu segar , kacau lagi .
  4. masukkan chadder cheese , ( boleh guna parmesan cheese ).
  5. bila dah pekat , masukkan sedikit garam .
*sos akan lebih pekat bila sejuk .




sapukan butter pada loyang supaya tidak melekat . letakkan inti daging dulu sebab kalau letak lasagna kat bawah nanti susah nak potong sebab melekat . lepas letak daging , letak bechamel sos , lepas tu lasagna . ulang benda yang sama sampai 3 kali . last sekali letak sos bechamel dan taburkan cheese . aku guna mozarella cheese . panaskan terlebih dahulu oven , kemudian bakar lasagna tadi dengan suhu 180 darjah selsius selama 30-40 minit .

























baru keluar dari oven . excited nak rasa sekali melecur lidah . amik kau .

























lasagna yang tak berapa nak stabil . kepingan lasagna dia tebal , sebab terletak banyak .


resepi nie untuk satu loyang . cukup untuk satu family makan . tapi aku salah strategi sebab buat masa adik aku tak ada dekat rumah . kalau dia ada confirm habis lasagna aku . nak dijadikan cerita , sebab banyak sangat lebih , aku siap bagi dekat jiran dan makcik aku . nasib baik dorang makan , kalau tak membazir je buat banyak . dah laa mahal beli bahan . rasanya semua bahan yang aku beli harga dia lebih kurang rm40 . bergantung kepada jenis cheese yang digunakan . maka hipotesisnya , semakin banyak jenis cheese yang digunakan , semakin mahal harga bahan bahan yang perlu dibayar .



p/s : kalau menjadi bagitau kite , kalau tak jadi cuba lagi . selamat mencuba !



No comments:

Post a Comment

Awak Awak ,
dah baca tu apa kata comment sikit ,
sikit je :)