Saturday, March 30, 2013

resepi pavlova petik jari .


Assalamualaikum semua.

Since praktikal tak sempat nak update blog . Bila ada masa berokband pulak tak bokeh pakai . Dugaan betol la.

Lepas praktikal hari tu cuti sebulan . Tak tau nak buat apa ditambah dengan boring melampau duduk sorang sorang kat rumah takde kerja . So untuk mengisi masa lapang tu kite saja nak cuba resepi baru . Banyak jugak la yang dah berjaya kite buat . Tapi yang menariknya kite berjaya jugak buat pavlova even kite sendiri tak penah makan . Apatah lagi nak buat kan.

So dah jadi tu kite nak share la jugak resepi nya dengan korang. Kalau jadi boleh buat sendiri lepas ni , takyah nak susah payah pergi beli kat luar dengan harga yang mahal mahal tu kan . So let's start!


Bahan bahan yang diperlukan :
(meringue)
4 biji telur ( ambil putihnya saja )
3/4 cawan gula kastor ( tapi bagi kite manis sangat so half cawan pon dah cukup )
1 sudu besar cuka makan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar esen vanila


Mula mula pukul putih telur guna mixer sampai berbuih buih. Sebelum tu pastikan mixer tu bersih dan kering supaya tak effect meringue.



Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sampai habis . Gula>pukul>gula>pukul . Dia akan jadi warna putih berkilat.



Masukkan cuka , tepung jagung dan esen vanila . Kacau guna spatula laju laju.  Nak tau jadi ke tak , cuba tonggengkan atas kepala . Kalau adunan jatuh maknanya tak jadi.



Lukiskan bulatan atas baking paper dan terbalikkan . Bulatan ikut suka nak besar mana. Tuang adunan atas baking paper. Make sure jangan terkeluar dari garisan bulat tadi.



Then panaskan oven 150 darjah celcius selama 15 min . kemudian turunkan suhu 140 darjah celcius dan bakar maringue selama 1 jam . ( ikut oven masing2 ) . lepas bakar jangan keluarkan meringue , sejukkan meringue dalam oven . bukak sikit pintu oven supaya haba dapat keluar .


topping :
1/2 cawan whipping cream .
1/4 cawan gula kastor
strawberry
kiwi

campur whipping cream dengan gula dan pukul sampai naik . kalau whipping cream dah manis tak perlu tambah gula . tuangkan atas pavlova dan susun buah-buahan diatasnya .



siaplah pavlova dahku .



p/s : selamat mencuba . kalau jadi cuba komen sikit :)


2 comments:

Awak Awak ,
dah baca tu apa kata comment sikit ,
sikit je :)